МK | EN

Крушево Workshop

Идејата и целта на “Krusevo Workshop”


Идејата и целта на “Krusevo Workshop” е почнувајќи од 2015 година, градот Крушево а особено Спомен куќата на Тоше Проески, да прерасне во регионален културен центар за едукација во областа на уметноста.
По исклучително успешната работилница која ја реализиравме во м. Јуни 2015 г. со музичката легенда легенда Влатко Стефановски на која присуствуваа над 70 гитаристи, и работилницата за хармоника на Благоја Алачки која заврши со заеднички концерт на Елена Рисетвска и учецниците, ова ќе биде трето издание на ваквиот workshop и истиот ќе го води македонскиот виртуоз на гитара Дамјан Пејчиноски.
Во годините што следуваат слични работилници ќе водат признаени и реномирани уметници од Македонија и светот. Работилниците се наменети за сите млади луѓе од регионот кои во Спомен куќата на Тоше Проески, ќе имаат ретка прилика и шанса да се запознаат, да научат или доусовршат од докажани “мајстори на својот занает“ во различни области на уметноста.

Услови за пријавување

Услови за пријавување за учество на работилницата:


Учеството на работилницата е бесплатно!

1. На работилницата може да се пријават сите заинтересирани гитаристи од Балканот и светот, кои имаат единствена шанса да се запознаат и да научат повеќе од виртуозот на гитара Дамјан Пејчиноски по чија метода ќе се води оваа рабоитилница.
2. Работилницата ќе почне на 20 Јуни во 09:00 наутро, во Спомен куќата Тоше Проески. Работилницата ќе трае три дена од 20, 21 и 22 Јуни, 2017, секој ден во по две сесии дневно, претпладне и попладне.
3. Услов е основно познавање на свирење на гитара, поради полесно следење, надградување и усовршување за време на работилницата
4. Секој од учесниците задолжително треба со себе да си го носи својот персонален инструмент – гитара!
5. Патните трошоци до Крушево, трошоците за сместување и исхрана во Крушево се на товар на самите учесници!
6. Заинтересираните посетители треба испратат на официјалната Фејсбук стана порака во инбокс со име, презиме, година на раѓање и колку време свирите гитара.
7. Последниот ден од работилницата на платото пред Спомен куќата ќе се одржи заеднички концерт на Дамјан Пејчиноски и сите учесници на работилницата.
8. Работилницата ќе биде документирана на видео запис (краток филм) што ќе биде поставен на Youtube каналот.
9. Линк од сместувачки капацитети во Крушево: vipmarket5.mk imoti.com.mk
10. Линк до возен ред на автобуси од Скопје до Крушево
11. Линк до фејсбук страната
12. Тел за информации: 3226 990 (од 9.00 – 17.00 ч.)
13. Организатори на работилницата: Министерство за Култура на Република Македонија и Трето Уво Скопје